Az interneten számos olyan hír kering, melynek nem szabad bedőlnöd. A következőknek semmiképp!

A hoax, vagyis az internetes álhírek fogalma nagyjából egyidős az internet széles körben való elterjedésével, vagyis a jó szándékukat illetően kétségbe vonható ismeretlenek azóta terjesztenek megtévesztő üzeneteket és e-maileket, leggyakrabban lánclevél formájában.

Bár többségüket csupán tréfának szánják, azt kutatva, milyen könnyen lehet megtéveszteni az embereket, illetve mennyire gyorsan képesek kiváltani egyfajta tömegjelenséget, a felhasználók tűrőképességét igencsak próbára teszik a hasonló esetek. Annak ellenére, hogy a hoaxok többségét könnyű felismerni – többek között a nagybetűs szövegekről, az áltudományos nyelvezetről, az önismétlésről, a nagyobb cégekre vagy létező személyekre való hivatkozásról és a továbbküldésre való felszólításról -, nem árt, ha ismered azokat, melyeket te is bármelyik nap megkaphatsz.

Hoaxok a Facebookon

A 2004-ben létrehozott közösségi portál napjainkban már több mint 600 millió felhasználót tudhat magáénak, így nem véletlen, hogy az internetes tréfamesterek – sokak bűnözőnek is kikiáltották őket – kedvelt célpontjává vált. A Facebookon keringő álüzenetek egyik legfrissebb változata az, mely szerint egy kattintással IPhone5-öt lehet nyerni.

Azonban, ha valaki rákattint az üzenethez tartozó videóra, majd ott egy kód beírásával bizonyítja, hogy ember, nem ér el mást, csak azt, hogy az üzenetet maga is posztolja. Hasonló a helyzet a dislike (nem tetszik) gombbal is, mely valójában nem létezik, és valószínűleg a közeljövőben sem lesz hasonló funkció a portálon. Ha azonban a rövidke üzeneten belül rákattintasz a bekapcsolom a nem tetszik gombot feliratra, a kívánt funkció elérése helyett csak annyit teszel, hogy az üzenetet az összes ismerősödnek elküldöd.

A Facebookhoz kapcsolódó legismertebb hoaxok egyike volt továbbá az az álhír is, mely szerint a közösségi portál fizetős lesz. Az erről szóló körlevél az ez elleni tiltakozásra szólít fel, egy olyan akció keretében, melyhez állítása szerint már Lady GaGa is csatlakozott. Mindemellett az olyan alkalmazásokról szóló üzeneteknek sem szabad bedőlni, melyek szerint aktiválásukkal láthatod majd, ki nézi a profilodat.

Pénzt gyűjtesz, ha továbbküldöd

Az emberek jóhiszeműségét és segítő szándékát sokan kihasználják az interneten is, ennek köszönhető, hogy se szeri, se száma azoknak a körleveleknek, melyek különféle ügyek érdekében, például beteg kisgyerekek számára gyűjtenek adományokat, vagy épp ritka vércsoportú internetezőket keresnek. Megvan persze az esélye, hogy sokan valóban a világhálót használják segítségkérésre, nem árt azonban résen lenned, és a hasonló üzenetek közül gyorsan kiszúrnod a hoaxokat.

Mindenképp utóbbiak közé tartozik a levél, ha az azt tartalmazza, hogy magával a továbbküldéssel segítesz a pénzgyűjtésben, ugyanis annak terjedését egy adott cég figyeli, akivel a segítségkérők megegyeztek.

Hasonló e-mailek már csaknem egy évtizede terjednek a világhálón a legkülönfélébb változatokban, ma sincs azonban olyan technológia, mely számon tartaná, hogy egy levelet kinek és hányszor küldenek el, ezért a levelenkénti összeget sem lehet ily módon megszerezni. Ezért a legújabb típusoknak sem szabad bedőlnöd.

Szerző: Erdős Liza

Forrás: Femina.hu

AdminÉrdekességekfacebook,internetes csalás,internetes munkaAz interneten számos olyan hír kering, melynek nem szabad bedőlnöd. A következőknek semmiképp! A hoax, vagyis az internetes álhírek fogalma nagyjából egyidős az internet széles körben való elterjedésével, vagyis a jó szándékukat illetően kétségbe vonható ismeretlenek azóta terjesztenek megtévesztő üzeneteket és e-maileket, leggyakrabban lánclevél formájában. Bár többségüket csupán tréfának szánják, azt...Internetes munkákkal kapcsolatos információk, tanácsok és fórum
Megosztás