#263
Andi
Felhasználó

DXN Black Cumin Plus kapszula

A fekete kömény (Nigella sativa) a boglárkafélék (Ranunculaceae) közé tartozó, egyéves, lágyszárú, 30?50 cm magasra növő növény. Elvékonyodó főgyökeréből kevés mellékgyökér ágazik le. A kékes árnyalatú virágok magányosan, a szár vagy az oldalágak csúcsán helyezkednek el. Őshazája valahol Délnyugat-Ázsiában lehetett, de jelenleg a Földközi-tenger környékén elterjedt.

Egyéb nevei: kerti katicavirág, szőrös kandilla

Főbb hatóanyagai:
egyszeresen és többszörösen telített zsírsavak (kb. 30% a magban, köztük linolsav, olajsav és ezek gliceridjei) keserűanyagok (pl. szaponin) 0,4?1,4% illóolaj (timokinon, nigellin, damascenin, damascinin) arginin szterol

Főbb hatásai:
antibakteriális
gombaölő
gyulladáscsökkentő
emésztésserkentő
étvágygerjesztő
olaja bőrgyógyászati problémákban is eredményesen használható

A fekete kömény magja az ókortól fogva kiemelt jelentőségű. Az i.e. XIV. században élt Tutankhamnon 1922-ben feltárt síremlékében is megtalálták. A Bibliában Ézsaiás könyvében is említik [Ézsa 28:25?27], Mohamed próféta pedig a beszédeit tartalmazó egyik hadísz tanúsága szerint a következőt mondta róla: ?Használd a fekete magot, mely minden betegséget gyógyít, kivéve a halált.?

Felhasználható mag, hidegen sajtolt magolaj, alkoholos-vizes kivonat (tinktúra) és illóolaj formában.

A hidegen sajtolt magolaj mind belsőleg (szájon át 2?4 ml), mind külsőleg használható. Külsőleg leginkább különböző bőrproblémák, pl. atópiás dermatítisz, neurodermatítisz, pattanások és pikkelysömör kezelésében játszik szerepet. Segít a fogínygyulladás kezelésében.

A magból készült tea emésztésserkentő, étvágyjavító és szélhajtó hatású: 2?3 púpozott kávéskanálnyi magot megőrlünk, majd fél liter vízzel leforrázzuk, letakarjuk és 5?10 percig állni hagyjuk. Szűrve, kortyonként, lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk. Naponta max. 2?3 csésze tea fogyasztható.

Illóolaja enyhíti az asztmás rohamok számát és erősségét. Jótékony hatással van a dohányzás következtében megjelenő reggeli köhögésrohamok kezelésére, emellett a felső légúti problémák (hörghurut, por és pollen allergia, megfázás és tüdőgyulladás) kiegészítő kezelésében is eredményesen alkalmazható.

A fekete kömény magja az arab, indiai és török konyha egyik legértékesebb fűszere. Íze enyhén a hagymáéra emlékeztet. Megtörve a fekete borséra és az oregánóéra hasonlít. A Közép-Keleten a kenyérfélék tetejére szórják.

A DXN Black Cumin Plus kapszula összetétele: Nigella sativa 99%, Piper nigrum 0,5%, Eugenia caryophyllus 0,5%

Megosztás
AndiKezdőlap › Fórumok › Fő fórum › MLM renszerű valós internetes munkák › Ganoderma, egészséges kávé, DXN › A DXN-ről bővebben › Re: A DXN-ről bővebben 2013-04-26-05:22 #263 AndiFelhasználó DXN Black Cumin Plus kapszula A fekete kömény (Nigella sativa) a boglárkafélék (Ranunculaceae) közé tartozó, egyéves, lágyszárú, 30?50 cm magasra növő növény. Elvékonyodó főgyökeréből...Internetes munkákkal kapcsolatos információk, tanácsok és fórum