Informatikai alapképzést nyújtó európai uniós program indult az ötvenes korosztály számára.

Nem volt az utóbbi 15 évben ahhoz hasonló, nagyszabású felnőttképzési program Magyarországon, mint amely most indult uniós forrásból: ezúttal nem a képzőket, munkahelyeket, szektorokat támogatják, hanem magát az egyént – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában az ILS Nyelviskola és Felnőttképzési Központ igazgatója, Körmendy Éva, hangsúlyozva, a felnőttképzés ma létszükséglet Magyarországon.

A hátrányos helyzetű régiókban élő ötven év felettiek informatikai alapképzést kaphatnak, hozzájárulásként pedig mindössze 2 százalékot kell befizetniük. Ismertetése szerint 2014 augusztusáig 100 ezer felnőtt vesz majd részt a programban, amely arra szolgál, hogy az informatikai ismereteket felhasználva saját maguk intézzék például álláskeresésüket, okmányirodai ügyeiket.

Sokan tudnak már a negyvenes-ötvenes generációból internetet böngészni, levelezni, azonban ha például ügyfélkapun keresztül kell ügyeket intézni, az már nehézségbe ütközik. A képzés arra irányul, hogy az érintettek boldogulni, dolgozni tudjanak a számítógéppel – tette hozzá.

Felemelt fejjel

Az ötven év feletti állástalan nők helyzetéről szólva Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke a Napközben műsorában kijelentette: „ha nem kellünk sehova, azon kell gondolkodni, hogyan tudunk magunknak munkát teremteni, kis vállalkozásokat indítani”. Szavai szerint a vidéki termékek, szolgáltatások helyben összefogva, önkormányzati támogatással a városban élőknek és a külföldieknek is eladhatók. Nemzetközi tapasztalataira hivatkozva Ferenczi Andrea hozzáfűzte: fontos az élethosszig tanulás, a megújulásra való készség.

Hasonlóan nyilatkozott a Kor-határtalanul program egyik elindítója, Endrei Judit is. Mint fogalmazott: nem szabad, hogy az ötven feletti korosztály feladja, nem szabad lesütött szemekkel járnia, hanem „tanulni kell, kimozdulni, közösségbe járni”. Büszkén, boldogan kell hozzáállni ezekhez az évekhez, (…) lehet ránk számítani – foglalta össze a műsorban elhangzottakat Kósa Klára keramikusművész.


Forrás: Hiradó.hu 

AdminÉrdekességekinformatika,internetInformatikai alapképzést nyújtó európai uniós program indult az ötvenes korosztály számára. Nem volt az utóbbi 15 évben ahhoz hasonló, nagyszabású felnőttképzési program Magyarországon, mint amely most indult uniós forrásból: ezúttal nem a képzőket, munkahelyeket, szektorokat támogatják, hanem magát az egyént – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában az ILS...Internetes munkákkal kapcsolatos információk, tanácsok és fórum
Megosztás