Számtalan műveletet egér nélkül is elvégezhetsz, csak néhány villámgyors billentyűkombinációt kell elsajátítanod.

A számítógépes munkához nélkülözhetetlen az egér, de előfordul, hogy még így is nehézkes és időigényes haladni, mivel egyes műveleteket csak többszöri kattintgatással és lépegetéssel végezhetsz el.

Hogy ne kelljen a kurzorral navigálni, és felemelni a kezed a billentyűzetről, remek megoldás néhány valóban hasznos kombináció megtanulása.

Csak a leghasznosabbakat memorizáld!

A nagy szoftvercégek az idők folyamán egyre több billentyűkombinációt találtak ki, hogy a kurzoros navigációt részben vagy egészben billentyűzetes vezérléssel váltsák fel. Ezzel – bár egyetlen alkalmazással csak tizedmásodperceket nyersz – a gépen végzett műveletek valóban sokkal gördülékenyebben mennek majd. A véget nem érő táblázatoktól sem kell megijedned, ugyanis a Shift, Ctrl és Alt mágikus hármasának ismeretével máris félúton vagy afelé, hogy profi billentyűmágussá válj.További segítség, hogy a kombinációk nem mindig találomra születnek, néhányuk az átlagfelhasználók számára is könnyen átlátható logikát követ.

A billentyűparancsokban való eligazodáshoz például nagy előny lehet, ha tudod, hogy az N betű, az angol new szó kezdőbetűjére utalva, mindig új oldal, munkalap vagy fájl megnyitásához vezet, míg a C az angol copy szó kezdőbetűjeként másolást, az O mint open megnyitást, a P pedig printelést, vagyis nyomtatást indít el. A billentyűparancsok alkalmazásánál a gyorsaság a cél, szóval tényleg csak a legfontosabb, profik által is használt néhány kombinációt érdemes memorizálnod!

Fontos! – A billentyűkombinációk alkalmazásánál a parancs kiadásához a billentyűket egyszerre, egy időben kell lenyomnod.

Néhány hasznos billentyűparancs a Windowshoz

Ha Windows Vista-val vagy az Windows 7-tel dolgozol (ha még XP-vel, akkor mihamarabb frissíts legalább Windows 7-re, mert már nincsenek biztonsági frissítések, megszűnt az XP támogatása), kismillió billentyűkombinációval élhetsz, de a gyakorlatban bezavarhatnak, ezért csak a legpraktikusabbakkal terheld a memóriád.

Fájlok vagy mappák átnevezéséhez például a jobb és bal egérgombok felváltott kattintgatása helyett az ikonon állva egyszerűen csak nyomd meg az F2 funkcióbillentyűt, és már gépelheted is a nevet.

Az Intézőben egyéb mappa- és fájlműveleteket is elvégezhetsz billentyűkombinációval, a Ctrl + C másolást, a Ctrl + V beillesztést, a Ctrl + Z parancs pedig visszavonást eredményez, ráadásul mindezt a másodperc törtrésze alatt.

Szövegen belül nagyon jól lehet mozogni a Home és End gombokkal: az előbbivel a sor elejére, az utóbbival a sor végére ugorhatsz, a Ctrl + A lenyomásával pedig az egész szöveget egy pillanat alatt kijelölheted. A szövegszerkesztőben a Ctrl gomb okos használatával egyébként is sokat nyerhetsz. Nyilakkal kombinálva egy szót előre vagy hátra léphetsz a sorban, Ctrl + Del-lel törölheted azt a szót, amin a kurzor áll, a Backspace-szel lenyomva pedig a kurzort megelőző szót tüntetheted el. Ezeken kívül van még két hasznos kombináció: a Ctrl + S elmenti a munkádat, a Ctrl + P-vel pedig az aktuális dokumentumot azonnal nyomtatásra küldheted.

Billentyűparancsok a böngészőhöz

Internetes szörfözés esetén – böngészőprogramtól függetlenül – szintén érdemes megtanulnod öt-hat olyan billentyűkombinációt, melyekkel nagyban felgyorsíthatod a navigációt.

A Ctrl + N paranccsal új böngészőablakot, a Ctrl + T-vel pedig új ablakfület nyithatsz meg. Az Alt + Tab billentyűkombinációval pillanatok alatt válthatsz a nyitott ablakok között, ha pedig valamelyik betöltése leállt, az F5 funkcióbillentyűvel frissítheted az oldalt. Több weboldalon is jártál már, de szeretnél valamelyikre visszalépni? Az Alt + jobbra nyíl együttes lenyomásával előre, az Alt + balra nyíllal pedig visszafelé haladhatsz a böngészési előzményekben.

Amikor úgy érzed, elvesztél a weboldal szövegében és felkínált opcióiban, csak üss le egy Ctrl + F-et, és a megjelenő keresősávval keress rá a kívánt kulcsszóra vagy témára.

Szerző: Kovács Adrienn

Forrás: Femina.hu

AdminHasznos Tudnivalókinternetes munka,windowsSzámtalan műveletet egér nélkül is elvégezhetsz, csak néhány villámgyors billentyűkombinációt kell elsajátítanod. A számítógépes munkához nélkülözhetetlen az egér, de előfordul, hogy még így is nehézkes és időigényes haladni, mivel egyes műveleteket csak többszöri kattintgatással és lépegetéssel végezhetsz el. Hogy ne kelljen a kurzorral navigálni, és felemelni a kezed a billentyűzetről, remek...Internetes munkákkal kapcsolatos információk, tanácsok és fórum
Megosztás