Több száz honlap és kéretlen e-mail hirdeti, hogyan lehet könnyen, gyorsan, kevés idő ráfordításával meggazdagodni a számítógép előtt ülve, pusztán az internetet használva.

Tényleg ilyen egyszerű lenne? A hvg.hu az ígéretek földjén járt.

„Otthon a gép előtt ülve, egy kis időráfordítással egész jó kis zsebpénzt lehet összekeresni. És ami a legjobb: mindez 100%-ig LEGÁLIS, és nem kell hozzá kezdőtőke sem”. Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztunk az internetes pénzkeresés fortélyaival foglalkozó weboldalokon, fórumokon. Merthogy a különféle módszerekkel csak magyar nyelven több tucatnyi oldal foglalkozik. Bár rengeteg hasonlóság van a sokat ígérő „üzleti lehetőségek” között, a különbözőségek arra is lehetőséget adnak, hogy típusok szerint mutathassuk be azokat. A fő kérdés persze nem az, hogy meggazdagodhat-e bárki ezekből a „munkákból” (a válasz: nem), hanem az, hogy a ráfordított energiái után egyáltalán van-e esélye arra, hogy legalább valamennyi aprópénzhez jusson vagy az egész csak időpocsékolás. Mi – egy szolgáltatás kivételével – végül az utóbbi megállapításra jutottunk. De nézzük sorjában!

Szörfölj és gazdagodj!

Még a kilencvenes évek végén, közvetlenül a dotkomlufi kidurranása előtt voltak népszerűek az ún. pay to surf üzleti modellre épülő internetes vállalkozások. Ezekhez bárki ingyen csatlakozhatott, mindössze annyit kellett tennie, hogy egy viewbar nevű primitív programocskát telepített a számítógépére. A viewbaron hirdetések jelentek meg, miközben a „dolgozó” szörfölt a neten. A hirdetők fizettek a cégnek, amely aprópénzzel jutalmazta a viewbarjait futtató tagjait: egy óra szörfölésért általában fél centet fizettek. Tagjaiknak ugyanakkor megszabták, hogy egy hónap alatt legfeljebb hány óra netezés után kaphatnak pénzt. A leggyakrabban 20 óra limitet adtak meg. Igaz, arra az esetre is ígértek kifizetést (általában 0,05 és 0,10 cent között), ha a már meglévő tag új tagot toborzott, így építve ki a hálózatra épülő „vállalkozást”. Utóbbi igazi spamáradatot indított el, így legalább annyian átkozták a pay to surf-ben utazó netezőket, mint ahányan istenítették a „nagy lehetőséget”.

A tagok pedig bőszen toboroztak annak reményében, hogy minél több belépő lesz alattuk, annál több jutalék üti markukat. S bár a legtöbb pay to surf cég csak abban az esetben ígért kifizetést, ha a tag – dollárban vagy pontban – elért egy bizonyos limitet, gyakran megesett, hogy ha ezt el is érték a tagok, a szolgáltatás egyszerűen felszívódott, vagy egyik pillanatról a másikra lenullázta a felhasználó virtuális számlálóját.

A pay to surf cégek zászlóshajója az amerikai AllAdvantage volt. Az 1999-ben alakult vállalkozásnak – a már említett multilevel marketing (MLM) rendszeren alapuló toborzásra építve – egy év alatt 13 millió tagja lett, a cégben pedig a hírek szerint 175 millió dollár kockázati tőke halmozódott fel. De az AllAdvantage így is csak 18 hónapig bírta, összeomlásáig állítólag összesen 120 millió dollárt fizetett ki tagjainak.

Több mint hét évvel az AllAdvantage megszűnése után tavaly ősszel jelent meg a neten az AllAdvantage-hoz kísértetiesen hasonló Agloco, amely kisebb-nagyobb eltéréssel ugyanazt (kockázatmentes mellékjövedelmet) ígéri a netezőknek, mint elődje. Az Agloco egyelőre még csak a tagok toborzásnál tart, a viewbar elindítását is csak április elejére tervezik; mégis már többmillió weboldal foglalkozik velük, s már megjelentek az ezzel kapcsolatos magyar nyelvű honlapok, illetve kéretlen e-mailek is – annak ellenére, hogy a spammelést elvileg tiltja belső szabályzatuk. Az Agloco egyébként mindössze havi 5 órás szörfölésért ígér kifizetést, bár ez a szám később növekedhet – ígérik a piramis csúcsán állók.

Több – a „globális közösséget” fényező – szájton utalnak arra, hogy az Agloco tőzsdei cég (ez azonban nem igaz), illetve azt is gyakran hangoztatják, hogy Bill Gates pozitívan nyilatkozott az ötletről, ám erre vonatkozó hiteles hírt hosszas keresés után sem találtunk. Sőt az Aglocóval a blogokon kívül még a sajtó sem igen foglalkozott, hivatalos oldalán pedig semmiféle cégadat nem található.

Forrás: HVG.hu

AdminÉrdekességekinternet,internetes munkaTöbb száz honlap és kéretlen e-mail hirdeti, hogyan lehet könnyen, gyorsan, kevés idő ráfordításával meggazdagodni a számítógép előtt ülve, pusztán az internetet használva. Tényleg ilyen egyszerű lenne? A hvg.hu az ígéretek földjén járt. 'Otthon a gép előtt ülve, egy kis időráfordítással egész jó kis zsebpénzt lehet összekeresni. És ami a legjobb:...Internetes munkákkal kapcsolatos információk, tanácsok és fórum
Megosztás